Laat je niet overspoelen en versterk je mentale welzijn op het werk!
Een aanbod voor het VUB & UZ Brussel personeel
Corona stelde ieders veerkracht zwaar op de proef. Na de somatische ziektegolven, wordt er nu ook een golf van mentale klachten gemeten. Bij volwassenen stijgen gevoelens van depressie, angst & we ervaren meer slaapproblemen.
De VUB wil deze signalen niet verloren laten gaan. VUB Welzijnspartners M&O, COCO & BRUCC slaan daarom de handen in elkaar en dachten een aanbod uit dat een preventief antwoord kan bieden op veel gehoorde vragen van VUB personeelsleden. Laat je niet overspoelen en versterk je mentale welzijn!
Snuister door de thema’s en kom tijdens je middagpauze luisteren naar een korte lezing opgesteld door professionals en je gratis aangeboden vanuit M&O, COCO & BRUCC.
Gratis voor personeel VUB & UZ Brussel, als doctoraatsstudent of post-doc ben je ook welkom!
Steeds van 11u30-13u
Fysiek op de campus & virtuele streaming
Alle lezingen worden in het Nederlands gegeven
Klik op de titel voor meer info
Inschrijven via de VUB LRN catalogus
Professor Martijn Van Heel over “De rol van digitale technologie bij opvoeding(sspanning)”. Je kunt je nu inschrijven voor deze lezing!
Ouders (digital immigrants) kijken anders naar het gebruik van digitale media dan hun kinderen (digital natives). Ouders onderschatten vaak de voordelen die jongeren uit digitale media halen, terwijl kinderen vaak de risico’s onderschatten.
Professor Martijn Van Heel geeft les in o.a. ontwikkelingspsychologie en doet onderzoek naar opvoeden, ouderlijke controle en de invloed van digitale technologie bij het opvoeden van kinderen en jongeren.
Om een tipje van de sluier op te lichten stelden we hem al enkele vragen:
Is opvoeden nu moeilijker dan vroeger?
“Ja en nee. Opvoeden is in essentie nog hetzelfde als 20-30 jaar geleden, alleen is het nu in een wereld van digitale technologie.
Misschien moeten we hier wat minder schrikachtig mee omgaan, er wordt veel gefocust op de negatieve aspecten. Je kunt ook een stapje achteruitzetten en wat vertrouwen hebben.
Bedenk steeds ‘wat was er al’: opvoeden is nog steeds, onder andere, je kinderen leren om respectvol om te gaan met anderen, en niet om hun beste vriend of vriendin te zijn. Opvoeden is ook niet iets wat je uitbesteedt aan de crèche of de school.
Omgaan met digitale technologie betekent je kinderen een soort digitale etiquette bijbrengen, bv ‘geen schermen aan tafel’, of ‘zondag doen we een spelletje en zit niemand op z’n telefoon’.. Probeer ook aansluiting te zoeken en probeer het virtuele leven mee te trekken in het gezin, bv door online een spelletje te spelen.
Het is dus ook belangrijk dat je probeert je in te leven in de belevingswereld van je kinderen”.
Ouderlijke controle komt vaak terug in jouw publicaties als een factor die verband houdt met probleemgedrag bij jongeren? Is er een ideale opvoedingssituatie, een perfect evenwicht tussen controle en loslaten?
“Als jongere moet je tegenwoordig wel steviger in je schoenen staan, je wordt 24/24 geconfronteerd met mensen die er perfect uitzien, héél succesvol, mooi en rijk zijn,... dat is nieuw. Je mag als ouder niet blind zijn voor de mogelijk negatieve gevolgen maar tegelijk mag je ook vertrouwen op je eigen opvoeding. Je kent je kind als ouder tenslotte het beste”.
Waarom moeten de collega’s met kinderen zeker naar jouw lezing komen luisteren? Voor wie is dit relevant?
“Onder het personeel bevinden zich veel ouders, voor hen kan het zeker een meerwaarde zijn. Spanningen thuis, in de relatie met de kinderen heeft namelijk een invloed op het welbevinden van de ouder(s) zelf. Het doel van deze lezing is dat deelnemers een beter idee/begrip hebben van welke kansen en risico's het gebruik van digitale media inhouden voor de ontwikkeling van het kind en de opvoeding”.
Heb je nog vragen of ideeën voor volgende lezingen, lukt het je niet om in te schrijven vie LRN?
Aarzel dan niet om contact op te nemen met Bruccwelzijn@vub.be
Maakte je een ernstige ziekte mee bij een dierbare, of ben je zelf ziek of ziek geweest? Een naaste verloren of heeft jouw collega iemand verloren? Het zijn héél menselijke ervaringen en toch kunnen we hier zo moeilijk over praten.
Vaak weten we niet goed hoe we met rouw en verdriet moeten omgaan. Wát kan je zeggen? Mág je iets zeggen? En als je iets zegt, helpt dat dan wel? Om hier meer inzicht in te krijgen staan we in de lezing Compassion@work stil bij deze moeilijke onderwerpen.
Op dinsdag 28 februari introduceren Prof. Dr. Sarah Dury en Prof. Dr. Sara De Gieter van het VUB Compassionate Communities Centre of Expertise (CoCo-VUB) het compassionate denken in communities en werkomgevingen, en staan ze stil bij hoe dit vorm kan krijgen op jouw werkvloer, welk materiaal en ondersteuning er reeds voorhanden is binnen de VUB en welke tools we nog kunnen inzetten.
Wat is er nodig om een meelevende (compassionate) werkomgeving te creëren die ook zorg en ondersteuning geeft aan medewerkers die geconfronteerd worden met ernstige ziekte, sterven of verlies? Hoe biedt deze werkvloer tegelijk het hoofd aan de uitdagingen die daarmee gepaard gaan? Ook als VUB medewerker krijg je te maken met situaties van ernstig lijden. Daarom geeft de VUB ziekte, rouw en verdriet een plaats in onze community, geïnspireerd door de ondertekende intentieverklaring als Compassionate universiteit.
De lezing Compassion@work vindt plaats op campus Etterbeek, van 11u.30 tot 13u. De lezing is ook online te volgen. Compassion vereist echter ook nabijheid en verbondenheid. We willen jullie daarom aanmoedigen om fysiek aanwezig te zijn.
‘Piekeren is een gewoonte waar we allemaal schuldig aan zijn. Vaak zijn we er ook van overtuigd dat we door het piekeren dichter bij een oplossing komen voor onze problemen. Toch vinden we dat piekeren vaak ook lastig, zeker wanneer we willen deconnecteren van het werk of 's avonds de slaap proberen vatten. Soms gaan deze gedachten ook gepaard met angstige of depressieve gevoelens. Hoe komt het nu dat we dit zo vaak doen? Wat kunnen we precies verstaan onder 'piekeren'? En kunnen we van deze gewoonte afraken?
In deze lezing over piekeren zal er niet enkel gefocust worden op het beantwoorden van bovenstaande vragen, maar zullen we ook een aantal concrete tools aanreiken om met piekeren in het dagelijks leven om te gaan’.
Kim Adant, klinisch psycholoog Welzijn VUB personeel & Lili Meijer Klinisch psycholoog i.o. BRUCC
Marjolijn Van Den Berg & Kim Adant, psychologen Welzijn VUB personeel, BRUCC
Perfectionisme, een mooie kwaliteit die al snel een valkuil kan worden. In deze lezing geven we een uitleg over wat het precies inhoudt, hoe je het kan herkennen, wat een gezonde manier kan zijn om ermee om te gaan en hoe je die informatie over perfectionisme kan toepassen op de werkvloer. We houden het graag interactief en geven zeker de gelegenheid voor het stellen van vragen.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
x